måndag 20 september 2010

Equs II

Equs 2010 / Kfer



Equs detail




Skön helg, med skönt, men omväxlande väder. Inspirerades av lite colorado/alaska-vibbar och tog mig lite extra möda att skapa några berg. Effekten blev rätt intressant; majestätisk känsla. Underlaget kunde dock varit bättre. Plåt är inte som bekant ett ideal för denna typ av konst.

fredag 17 september 2010


KFE 2007




"Kefir 2007"



"KFE / SKA" 2007


Wildstyle "KEFIR" 2007


"KEFIR" 2007






"KFE" 2007

Space-style

"KEFIR" 2010

"Shoulder of Orion - KFE" 2010
Kefirium R209 /2010

Konstnärlig stress

Jag känner mig spänd inför morgondagens arbete. Som en onödig känsla av förväntan, ställd mot mig själv. Jag inser att det egentligen inte handlar om att det är svårt med avbildning, men på något sätt känns det som en utmaning. 

När förväntningarna blir för stora, slår koncentrationen av; det blir ett dödläge i vilket jag inte presterar något överhuvudtaget. 

Bäst går det när man kör helt prestigelöst och avslappnat, utan någon särskild förväntning över huvud taget. 

Berg. Kategorin "naturmåleri" är något jag aldrig egentligen tyckt om. Oftast är det fråga om beställningsjobb där kunden har ett bestämt motiv, och en förväntning på det jag gör. 

Konstnärlig stress.

/Kfer

måndag 13 september 2010

From here to fame

Jag trodde i ärlighetens namn inte vi skulle hinna. Det såg mörkt ut på väderprognosen för helgen, och vi var långt ifrån alla samlade inför den gemensamma kraftsamlingen. Men än en gång överträffar vi oss själva. Motivationen var så hög att den nästintill lyste kring oss i Septemberkvällens annalkande mörker som sådana där små lampor/ljus som svävar ovanför de små karaktärerna i tv-spelet Sims.
Söndagens inplanerade verksamhet mynnade ut i ett "explosivt" arbete med stegar, skruvdragare, sågar, penslar, hammare och spik. Jag har blåsor i fingrarna, och mina biceps känns som två sladdriga gummiband. Plankor har burits, spånskivor har lyfts, reglar har sågats. 
Jag tycker mig känna igen känslan från förr; det gamla nummret från föräldrahemmet som ringde, den ivrighet som fick oss att glömma att äta mat trots att vårat blodsocker nästintill cirkulerade i kroppen som gasform. Barnslig iver tycks inte ligga långt ifrån den starkaste av drivkrafter...
 
 Den nya mötesarenan för oss är färdig. Knivsta - släng er i väggen. P-hus Anna, godnatt, Norrköping - Hmpf! - Fame 2 är här, emedan IT-tunneln och 55:an förblir övergivna krigskådeplatser i det förglömda reser sig vår nya borg, ointaglig och befäst. Ett graffittins citadell är rest.
På återseende inom snart, fränder.

lördag 11 september 2010

fredag 10 september 2010

USSR / Märsta

Efter en tids funderande kring gamla teman som vi provat genom tiderna återkommer vi ofta till det ryska. Svårt att finna någon förklaring till varför det är så tilltalande med att skildra mörker och kyla, karga och rostiga, nedslitna artefakter som för tankarna till något som vi faktiskt inte varit i närheten av i det verkliga livet, någon av oss. Kanske är det poängen med det hela; att vi tolkar någon slags föreställning till ett resultat. 

Målningen skapades i Märsta och föranledde en liten notis i det lokala nyhetsbladet. Denna kan ni läsa här:
http://www.marsta.nu/Culture.aspx?articleId=4392

Målningen föranledde några roliga diskussioner på forumet, och reaktionerna var blandade. Till vår favör var det lyckligtvis överlag positiva kommentarer som yttrades. Det spekulerades fritt kring vart konstnärerna kom ifrån, och vilka de var. Någonstans kom vi överens om att inte "signera" verket, som ett slags incognito-projekt. Det blev bara roligare så.



Förlaga 1.

 Rollerarbete, förmiddag.

SEA TEAM / Russian submarine style 2010

Staffan Jakobsson

En av de mer förespråkande journalisterna i ämnet har utgivit en ny utgåva av boken "spraykonst".
Staffan Jakobsson har tidigt uppmärksammat fenomenet och den nya analysen vars nomenklatur är i sann universitetsanda. För den intresserade finns avhandlingen numera som PDF-fil att ladda ner här:




http://www.dictionaryofaerosolart.net/pdf_dokument/5Bspraymalade_bilden.pdf

tisdag 7 september 2010

Företagsamhet?

Kommer på mig själv att jag resonerade med mig själv om hur effektiv jag är som gör skisser för framtida målarsessioner; precis som jag likväl kunde gjort en matlåda för kommande arbetsdag skissar jag graffitti i förväg.
Ett arbete som blir ett slags förekommande av mig själv, av det jag kan och som i en annan form och i en parallell värld säkert skulle kunnat få betalt för.
Men det är inte vad som driver mig; skulle jag vara tvingad att lägga ner den energin och mödan på något förutbestämt, beställt och överenskommet hade jag inte presterat något med samma spontanitet eller själslighet.
Jag vill inte längre foga in mig i en roll som jag inte klarar av, eller mår bra av. Jag vill vara fri och likt ett barn behålla min nyfikenhet.
"Kefir", wildstyle sketching /Kfer
(5 minuters arbete, i förebyggande syfte)

Då, nu, sen.

Knappt märkbar på en flygbild, eller ens då du passerar på landsvägen utanför. På de centraluppländska slätterna, mellan åkermark och granskog. Geografiskt nära allt, mentalt långt borta. 
Tryggheten exemplifierad, en plats för barn att växa upp på - för att sedan lämna den åt sitt öde.

En bygd utan någon uttalad identitet - mer än att vi inte är de. Precis så luddigt.

Det talades bland de något äldre om fejder, längre bak i tiden. Rena slag skulle ha utspelats mellan de små orterna. Vi hade lugnet.

I närmsta stad fanns ett, då, betydligt mer utvecklat kulturliv. Förutsatt att du anser idrottande vara kultur. Alla som gillar sport är inte idioter - men alla idioter gillar sport, heter det ju.

Som så många andra platser, där tiden har sin gilla gång, där lugnet är centralt - är toleransen låg. Kommunens högsta procentandel Sverigedemokrat-röster skvallrar om detta. En bra tumregel hålla utkik efter: När bilen blir mer av ett intresse än ett fortskaffningsmedel, då är det dags att bli orolig. Hos oss fanns det EPA-traktorer...

Kanske inte den optimala grogrunden för storstadsinfluerade gatukonstnärer kan tyckas, men i skydd av mörker och halvhjärtade försök att hålla aktiviteterna hemliga lyckades vi.

Skilda spår spred oss sedan för vinden, intresset falnade för vissa och brann bara än starkare för andra. Tills en sommar: bygden kallar hem sina förlorade söner. Den gyllene generationen sammanstrålar och är nu redo att återigen, tillsammans, möta världen och skapa stordåd.

Berikade med livserfarenheter, driv och glöd.

Alea iacta est - All over.



/резкий.

måndag 6 september 2010

Ingress:

"Jag har valt min konstform. Jag har valt att bli betraktad som en avfälling i konsten, jag väljer det jag brinner för. Det jag tror på, och kan."

 Någon gång i mitten av året 1993 fick jag första idé om att måla graffitti. Det hela började som en outtalad påtryckning, eller influens från en gammal barndomsvän som precis hade varit i USA och hälsat på sin syster i Santa Barbara. Med sig hem hade han ett gäng sprayfärger av märket "Krylon"; burkar som påminde om läskedrycker med olika färg på locken. Känslan av att hålla i en sådan burk var att jämföra med någon slags outtalad spänning; en känsla av ungdomlig iver och på samma gång en självständighet, en slags status. Senare kom han även över ett parti av färgen "tek" på en rea i Borlänge. Han visade prov på broderlig generositet; han delade med sig av sitt förråd och vi beslutade oss snart för att genomföra vår första målning. Reslutatet har vi inget kort på, men minnena är starka. Doften av färg, mörkret och den adrenalinstinna känslan av att göra det otillåtna, var givetvis överväldigande och tog över den kreativa tanken helt och hållet. Nervositeten bidrog signifikativt till det slutliga resultatet.
Det spelade ingen roll. 
En gräns var överskriden, och ny identitet hade tagit form.


Vi växte upp i en by, en slags pendlarort, där avsaknaden av kultur och nyskapande syntes långt fjärran bortom vad vi var vana vid. Men något höll på att hända i 90-talets Sverige; hiphopen bröt fortfarande mark, och influenserna från storstaden hade hittat ut på landsbygden och etsade fast sig i våra små huvuden som ett mer spännande alternativ till fotbollsträning och annan meningslös förströelse som inte tidigare hade tilltalat någon av oss i någon större utsträckning.  Våra pojkrum var nu tillsynes numera tapetserade av affischer och utklipp från tidningen "the source", som inhandlats av föräldrar som i sin veckopendling stannat till på pressbyrån och köpt med sig fredagsgodis och en om intet ont anande kulturtidskrift vars artiklar och reportage formade deras barn till något i som var större än deras föreställningar om vad som var möjligt i den lilla byn.

 Fenomenets gemensamma nämnare bestod av lingvistiska, konstnärliga och akrobatiska uttryck; rap, graffitti och breakdance. Hiphopen var en kreativ hobby, för att inte säga livsstil. Det var snart en veckorutin att ta bussen in till stan och tillbringa timmar på de mer sorterade skivbutikerna, där man stod i klunga och lyssnade på de nyinkommna vinylerna och de alltmer nu mer vanliga CD skivorna. Oftast gjorde man spontana inköp på sin strama veckopengs-budget, och glädjen över den mediakonsumtion man idag får sig till livs över några tangenttryck och en kvart senare erhållit via en dator, var något som då föregicks av veckors, ibland månaders, planering -  såväl ekonomisk som mental.



 Att beskriva en bråkdel av den mängd influenser och inspiration som dessa år gav oss skulle förmodligen resultera i en flera sidor lång avhandling kring nostalgiska milstolpar som upptäckten av fryshuset, Public enemy, christiania, solvalla, p-huset Anna, SL´s endags-turist-pendlarkort, Per Olof Sännås och övergivna vattentorn.
 Det finns många fina anekdoter som vilar gemensamt i våra huvuden, och som troligtvis inte skulle få sin rättvisa stämning återgiven här. De bevaras bäst där och skall inte på något vis sublimeras eller överdrivas, eftersom de är från en tid präglad av ungdomlig oskuld. Så som de flesta unga människors utveckling och mognadsprocess ser ut, har våran förmodligen inte varit annorlunda i något särskilt avseende.


  Det finns dock något vackert i att blicka tillbaka, trots att det kan anses klyschigt att citera gamla hiphoptexter med snedvridna chauvunistiska uttryck eller att jämföra en dokumentär om grafitti gjord av två dokumentärfilmare från New York som en nästintill religiös uppenbarelse; minnena fungerar lite som batterier - de ger energi åt tankar, vissa ger en vägvisning om hur det kan vara, och hur det inte ska vara. De ligger på något sätt till grund för vissa val man gör än idag, präglat av smak och preferens.
Vi har idag alla gått olika vägar i våra liv men framtiden ligger fortfarande för oss. Jag inser förvisso att jag är vuxen, men har på något vis svårt för att släppa definitionen av mig själv som ungdom, eftersom jag fortfarande känner mig som en.



 Någonting förbinder oss fortfarande som man skulle kunna sammanfatta som relativt unikt för den lilla geografiska plats vi en gång växte upp på.


Nu möts vi igen. Samma energi, samma roller fast bättre synkade och mognare. Mer reflekterande och analyserande.
Livet har fått någon slags extra mening.